Doulami Stockholm
 
 

Vad är en doula?

Doula är ett grekiskt ord som betyder “kvinna som ger omvårdnad”. I alla tider har erfarna kvinnor hjälp födande före, under och efter förlossningen, och även om vi tappat denna tradition sen förlossningarna flyttade in till sjukhusen så är den nu på väg tillbaka i form av doulor.

Många upplever en första impuls av att de inte vill ha en främmande person med sig in i förlossningsrummet - men inser senare att en doula är en direkt motsats till detta. När man som födande, eller par, kommer in till sjukhuset möts man av okända barnmorskor och undersköterskor, och dessa kommer sedan ofta att bytas ut en eller flera gånger under förlossningen.

En doula däremot, har träffat den födande och partnern eller stödpersonen flera gånger innan förlossningen startar, och hon har viktiga kunskaper om vilka drömmar, önskemål, erfarenheter, rädslor och tankar som finns kring födandet sen tidigare. Paret känner också doulan från de förberedande besöken vilket bidrar till ett bekant ansikte i en annars okänd miljö.

Det är lätt att tänka att doulan finns till för den födande i första hand - men ofta ligger det allra viktigaste arbetet i att hjälpa partnern vara ett bra stöd för den som föder. Många partners eller stödpersoner känner sig osäkra och vet inte riktigt vad de ska göra eller hur de ska bete sig när de ser den de älskar uppleva de kraftiga smärtorna en förlossning kan innebära. En doula kan då göra skillnad genom att visa vad man kan göra för att öka avslappningen och minska smärtan för den som föder - ofta visar doulan och sen kan partnern ta över för att sedan få avlastning när det behövs.

 
31052018-5T5A5936.jpg
 

 6 anledningar att föda med doula

 

Trygghet

Med erfarenhet, lugn och kunskap om hela förlossningsprocessen kan en doula göra stor skillnad för er upplevelse av födseln. En doula kan vända en stressig, skrämmande och okänd situation till en lugn och hanterbar upplevelse som ni istället kan se tillbaka på med positiva känslor. Det är självklart aldrig garanterat - men chanserna ökar kraftigt.

Kontinuitet

När ni kommer in till förlossningen kommer ni tas emot av en okänd person, och de barnmorskor och undersköterskor ni möter kommer att komma och gå och bytas ut vid skiftbyten. Som doula kan jag vara er trygga och bekanta punkt i en annars osäker situation - ni känner mig sen innan och jag känner till både er och era önskemål, rädslor och tidigare erfarenheter.

Smärtlindring

Som doula har jag en bred kunskap om naturlig smärtlindring. Jag kan bistå med massage, akupressur, rörelser och övningar som kan bidra till avslappning och göra förlossningen mindre smärtsam. Jag arbetar gärna genom att lära partnern dessa metoder i första hand, men kan även avlasta för att säkerställa att den födande får det som behövs.

Stöd åt partnern

Många partners eller andra stödpersoner känner sig osäkra och rädda inför och under en förlossning. Att se personen man älskar genomgå en smärtsam upplevelse ger många en känsla av hjälplöshet och uppgivenhet. En doula kan istället bidra till handlingskraft och hjälpa partnern hitta olika vägar för att stötta den födande.

Avlastning

En förlossning är ofta lång och krävande, och om ni har sällskap av en doula finns möjligheterna att partnern kan ta paus och gå på toaletten, hämta kaffe eller vila lite utan att den födande lämnas ensam. Önskar man inte lämna den som föder kan doulan istället se till att ni har det ni behöver och hämta mat, dryck eller parkera om bilen.


Länk mellan er och personalen

En doula har erfarenhet av vårdsituationen och kan fungera som en länk mellan er och vårdpersonalen genom att förmedla era önskemål och känslor när ni inte är i skick att göra det själva - eller glömmer bort dem i stundens allvar.

 
31052018-5T5A5983.jpg